Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Első trimeszter- az anyuka szempontjából

2010.07.28. 16:00 manianyu

Első trimeszter: 1-13.hét
 
Megtörtént a hatalmas csoda, új élet kezd növekedni a pocakodban.
Az elején talán még nem is tudod, csak néhány kellemetlen dolgot érzékelsz.
Ilyen lehet:
-       émelygés, hányinger, hányás
-       szédülés, gyengeség érzés, ájulás
-       hőhullámok
-       undor bizonyos szagoktól, bizonyos dolgok látványától.
 

Ha tudatosan figyeled a tested, vagy már nagyon várjátok a babát, akkor „leesik” a tünetek észlelésekor, hogy mi lehet a helyzet, így már a menses elmaradása előtt elvégzett teszttel meg is bizonyosodhatsz felőle.
 
Vannak olyan szerencsések, akik egyetlen kellemetlenség nélkül megússzák, míg másoknak az összesből jut. Nekik egyetlen vigaszuk van, mégpedig, hogy ez sem tart örökké. :-)
Azért néhány dologgal lehet segíteni, lássuk hogyan!
 
Émelygés, hányás, hányinger
Hiába gondolod úgy, hogy ha nem eszel, az biztosan segít. Nem így van, az üres pocak ellenére is jelentkezhetnek a tünetek. Segíthet, ha mindig van nálad valami rágcsálnivaló (zöldség, gyümölcs, puffasztott rizs, stb.), vagy ha gyakran eszel, de kis mennyiséget. Ha mindezek ellenére úton-útfélen elhányod magad, akkor sajnos állandó útitársad lesz a zacskó és a fogkeféd… :-)
 
Szédülés, gyengeség érzés, ájulás
A vérnyomás csökkenése okozhatja, amely gyakori a terhesség alatt. Ajánlott magas káliumtartalmú ételeket fogyasztani (banán, aszalt sárgabarack, datolya, narancslé). Ha úgy érzed, hogy nagyon szédülsz, vagy menten elájulsz, azonnal ülj le (a legjobb lefeküdni) és ne habozz, kérj segítséget akár idegenektől is. Fontos, hogy megőrizd a testi biztonságod.
 
Hőhullámok
Télen inkább rétegesen öltözz, így könnyebb megszabadulni 1-2 vékonyabb ruhadarabtól. Hideg időben ne tárd ki magadra az ablakot, könnyen megfázhatsz, és az még rosszabb lenne.
Nyáron ne vedd le hidegre a klímát, és ne állj közvetlenül alá, mert így ugyanúgy megfázhatsz.
 
Undor bizonyos szagoktól, bizonyos dolgok látványától
Ez is elég kellemetlen dolog, mivel lehet, hogy az undor a hányásig fokozódik. Sajnos csak egy dolgot tudsz tenni, kerülöd azt, ami undort vált ki belőled.
Nálam két dolog váltotta ki, a kávészag, és a nyers hús érintése és szaga. Sajnos a kávészagot 3 csukott ajtón át is megéreztem, így a férjem csak félve mert főzni, ha idegen helyen éreztem, akkor egyszerűen kimentem. A húsra is van megoldás, vagy a párod készíti elő, vagy más családtagot kérsz meg rá.
 
Amennyiben kívánós leszel, vigyázz, hogy ezt se vidd túlzásba. Van aki a sört vagy bort kívánja meg, esetleg az édességeket, talán bizonyos gyümölcsöt. Ez mindenkinél változik. Nálam például nem jelentkezett, ezzel nem kergettem őrületbe a családot (mással igen :-)).
 
Lehetséges, hogy már az első trimeszterben is meglátszik a testeden, hogy babát vársz. A derekad megvastagodhat, a melled megnőhet.
Engem a kolléganőm nyaggatott azzal, hogy biztosan babát várok, miért kell titkolni, amikor én még nem is tudtam róla. Nem tudom, hogy honnan tudta.
 
Mivel nem tudod már behúzni a hasad (feltéve, hogy eleve van), már kényelmetlenné válhatnak a szorosabb derekú ruhák. Érdemes körülnézni a terhesruhák piacán, lassan úgyis kell venni. Nem érdemes 1-2 számmal nagyobb ruhákat venni, mivel nagyon gyorsan benövi a pocakod, máshol viszont lötyögni fog. Megfelelő alternatíva lehet az első időben, a kicsit nagyobb barátnő vagy családtag ruhatárában szétnézni. (Itt bővebben olvashatsz a bevásárló listáról.)
 
Tudom, hogy nagy kísértés ilyenkor az egészséges életmód, de annak, aki nem sportolt, nem most kell elkezdeni. Egészséges táplálkozással tudod segíteni a szervezetedet, a sportolást hagyd a szülés utánra.
Amennyiben viszont sokat sportoltál előtte, egy kicsit gondold át a dolgot, mindenképpen át kell alakítani a szokásaidat, esetleg más sportot kell időszakosan űznöd.
A testmozgás viszont nagyon fontos, sokat sétálj friss levegőn, ha az orvosod nem tiltja meg, fürdőbe/uszodába is járhatsz.
 
Sok kismama mesélte, hogy a szervezete jelezte, mi a nem kívánatos étel számára, és melyik az, amelyik jót tesz. Általában az amúgy is egészségesnek mondott ételeket kívánták. Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget ettem én is, viszont egyáltalán nem kívántam a szénsavas üdítőket, és a zsíros dolgokat.
 
Jelentkezhet hirtelen hangulatváltozás is. Nagyon jókat lehet bőgni teljesen bugyuta filmeken, vagy egy kisbaba mosolya láttán is :-). Nem jó, ha visszafogod magad, nyugodtan erezd szabadjára az érzéseidet, ne érdekeljen, hogy mit gondolnak mások.
Rendkívül érzékeny leszel a gyerekekre. Figyeld meg, hogy például egy hétköznapi hírműsor megnézésekor is meg tud hatni egy gyerekkel kapcsolatos történet, és hirtelen a mindennapos séta alkalmával is rengeteg baba fog szembejönni veled (pedig ezek a babák eddig is léteztek, csak te lettél fogékonyabb a látásukra).
 
Szorongás lehet úrrá rajtad. Ez is teljesen természetes, hiszen rengeteg újdonság vár rád, sok ismeretlen dolognak kell megfelelned. Szeretnéd, ha egészséges lenne a babád, ha mindent megtudnál adni neki, félsz a szüléstől, attól, hogy megfelelően tudod-e ellátni, felnevelni. Segíthet, ha utána jársz a kérdéses dolgoknak, esetleg megkérdezhetsz ismerősöket, családtagokat. Az internet is sok mindenben segítségedre lehet, csak az itt talált információkkal vigyázni kell, néha elvetemült dolgokat lehet olvasni.
 
Törődni kell a száj higiénével is. A terhesség alatt az íny érzékenyebbé válik, és könnyen begyulladhat. Helyesen és gyakran kell fogat mosni.
 
Megoszlanak a vélemények a terhesvitaminokról. Van, aki a fejlődési időszaknak megfelelő készítményeket (pld. a terhesség elején nagyon fontos a folsav bevitele, a végén a vas) tartja csak fontosnak.
Szerintem a baba nagyon sok mindent kivesz a szervezetedből, ha akarod, ha nem, a terhesvitaminokat pedig a várandós szervezet igényeihez alakították. Persze van különbség az összetételükben, így az árukban is.
Úgy tartják, hogy azért van manapság annyi 4 kg környéki újszülött, mivel az anyukák szedik a vitaminokat. A magam részéről, az utolsó 2 hónapban csak minden 2. nap szedtem, amit az orvosom is helyeselt.
 
Óvakodni kell a vegyszerektől, és egyéb mérgező hatású anyagoktól a terhesség ideje alatt, de legfőképp az első trimeszterben. Ha olyan helyen dolgozol, ahol érintkezel ilyen anyagokkal, amint megtudod, hogy babát vársz, azonnal írasd ki magad betegállományba, a gyermek egészsége a legfontosabb.
Ha erre az időszakra esik a ház kifestése, akkor lehetőleg ne te csináld, és ne tartózkodj huzamosabb ideig az éppen festett helyiségben, és szellőztessetek gyakran, hogy minél hamarabb kiszáradjon. A vegyszerekkel végzett nagytakarítást sem kellene erre az időszakra időzíteni. Ha nem lehet máskor megoldani, akkor ne te dolgozz a vegyszerekkel, annyi minden mást is lehet csinálni.
 
A második trimeszterről itt, a harmadikról pedig itt olvashatsz. 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: babavárás orvosnál mit vegyek

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr32182738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása