Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mi legyen a GYED után?

2011.02.14. 09:06 manianyu

 
Jóval a Gyed lejárta előtt érdemes elgondolkozni azon, hogy visszamenjünk dolgozni, vagy maradjunk otthon a gyermek 3 éves koráig. (Persze ehhez egy munkahely is kell, ahova visszavárnak.)
 
Azért is kell még a Gyed ideje alatt számba venni a lehetőségeket, mert a legtöbb bölcsődébe 1-1,5 évvel korábban kell jelentkezni, és akkor sem biztos, hogy lesz hely.
Ma már nagyon sok helyen van elérhető magánbölcsőde, de azokat meg is kell tudni fizetni.
 
A Gyed összegéből még valamennyire ki lehet jönni, de a Gyes összege szinte semmire nem elég.
 
Akinek nincs munkahelye, más választása nem igazán van, mint otthon maradni Gyesen, de akinek van munkahelye, dilemmát jelenthet számára, hogy mit tegyen.
 
Nekem szerencsére van munkahelyem, de úgy döntöttem, hogy nem megyek még vissza.
A férjemnek is van munkája, így -igaz, hogy szűkösen- de megleszünk.
Azért döntöttem így, mert nem szeretném, ha a gondozónőktől tudnám meg, hogy adott napon éppen mit tanult megy a lányom, én szeretném látni, hogy hogyan ügyesedik, okosodik.
 
Együtt érzek azokkal az anyákkal, akik kora hajnalban keltik a csöppségeket és nem láthatják őket csak este, de nem tehetnek mást, dolgozniuk kell menni.
 
A Gyed időszaka alatt már lehet munkát vállalni heti 30 órában, viszont ekkor is meg kell oldani a gyermek elhelyezését.
Lehet, hogy vannak nagyszülők, vagy olyan rokonok, barátok, akik tudnak segíteni, esetleg olyan bölcsőde található a közelben, ahova pár órára is be lehet vinni a kicsit.
 
Ha nincs ilyen segítségünk, akkor nincs más megoldás, csak a távmunka.
 
Na igen, de milyen távmunka?
 
Egy kicsit utána jártam a lehetőségeknek, és azt tapasztaltam, hogy a távmunka hirdetések 80%-a komolytalan, 15%-a informatikai (programozói) ismereteket, vagy komoly nyelvtudást igényel, míg a maradék 5% az, ahol van keresnivalója az átlag munkavállalónak.
 
Elég elkeserítő a helyzet.
 
Jó, hogy otthon lehet maradni a gyermek 3 éves koráig, jó, hogy ez idő alatt heti 30 órában lehet munkát vállalni, DE nem igazán van megteremtve a munkavállalás feltétele, a munkavállalás lehetősége.
 
Magyarországon a munkáltatók, sajnos félnek a külföldön oly népszerű távmunkától.
Félnek a munkavállalók kezét elengedni, félnek, hogyha nem látják őket, akkor nem is dolgoznak, és félnek attól is, hogy kiszivárognak bizalmas információk.
 
(A bizalmas információ könnyebben kiszivárog a „folyosói” pletykán. Egy jól megszövegezett megbízási szerződés nagyobb védelmet nyújthat.)
 
Számtalan olyan tevékenység van, amit távmunkában lehetne végezni.
 
A számítógép és az internet elterjedésével az adminisztrációs munkák nagy részét meg lehet távolról oldani.
 
Egy olyan kisebb cégnek, ahol nincs nagy személyes ügyfélforgalom, nem szükséges titkárnőt tartani csak azért, hogy legyen valaki az irodában.
 
A titkársági feladatokat meg lehet oldani az internet/telefon segítségével is, hiszen milyen munkákról van szó?
Telefonügyelet, e-mailek, faxok fogadása. Levelek, egyéb szövegek gépelését otthon is el lehet végezni, vagy ha diktálás szükséges, az akár telefonos, akár skype-on keresztüli kapcsolattal is megoldható.
 
Az on-line titkárságok/virtuális asszisztensi szolgáltatások fel vannak készülve az ilyen munkavégzésre, és ha őket bízzák meg a titkársági feladatok elvégzésével, akkor az irodabérlést, a titkársági eszközök beszerzését meg is lehet spórolni, sőt, a legtöbben vállalkozóként dolgoznak, így munkabért terhelő adókat/járulékokat sem kell fizetni.
 
A másik lehetőség az alkalmazásukra az egy-egy időszakos jelleggel megnövekedett adminisztrációs munka kisegítése.
Ilyen lehet pld. adatbázis feltöltés, hirdetések feladása, nyomon követése, hírlevelek továbbítása, jogszabályfigyelés, utazásszervezés…
 
Többen felismerték már, hogy a legtöbb informatikai témájú munkát sem szükséges irodában ülve végezni. (Pld. program elkészítése, weblap dizájnjának kitalálása, elkészítése, honlap karbantartása...)
 
Ugyanígy nem szükséges egy fordítás elvégzéséhez, egy szöveg korrektúrázásához, vagy gépeléséhez, jegyzőkönyv vagy emlékeztető írásához sem fizikai jelenlét.
 
Ha valaki felnéz egy külföldi távmunkákat kínáló oldalra, meglepődve láthatja, hogy több száz, akár több ezer hirdetést találni, míg nálunk jó, ha pár tucattal találkozni.
 
Külföldön nagyon sokan keresnek
  • virtuális asszisztenseket komplett irodai szolgáltatásra, vagy csak részfeladatra (telefonügyelet, e-mailek kezelése, gépelési munkák…)
  • programozókat
  • honlap készítőket, webdesignereket
  • on-line marketingeseket
  • különböző témákhoz szövegírókat
  • blog/honlap karbantartókat
  • virtuális ügyfélszolgálatokat (pld. web áruház üzemeltetők, csomagküldők…)
  • facebook oldal elkészítéséhez, karbantartásához embereket.
 
Nálunk csak a távmunka iránti kereslet nagy, a kínálat igencsak elenyésző.
 
Szemléletváltással, jogszabályi változásokkal talán változik a helyzet.
 

8 komment · 1 trackback

Címkék: munka

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr722659671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyanús oldalak 2011.02.14. 09:55:45

Találtam néhány komolynak tűnő(!) hirdetést, amelyhez még önálló honlapot is társítottak, mivel így még komolyabbnak hat az ajánlatuk.Mindnek átverés szaga van.Az alábbi esetekben nem szabad (én legalábbis nem teszem, és nem is ajánlom másnak sem) felü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figyel Castro 2011.02.14. 20:10:39

Hát, ezaz. Pénteken tudtam meg, hogy nekem nem lesz, és még el se jöttem. Csak azért nem rúgtak ki, mert nem lehet (semmi nyomós, csak átszervezés, a román igazgató órákon át üvöltött, mikor megtudta, hogy azonnal nem tehet lapátra). És ez egy viszonylag biztosabb hely, milyen lehet a bizonytalan...

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2011.02.14. 20:31:38

@Figyel Castro: Sajnálom...
viszont, ha köztisztviselő lennél, azonnal kirúghattak volna, indoklás nélkül...

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2011.02.14. 20:39:18

@Figyel Castro: szerintem terhesen védve vagy, de teljesen nem vagyok biztos benne

Figyel Castro 2011.02.14. 20:40:52

@manianyu: na igen, ezért nem bannoltak azonnal. És mivel Romániában valszeg nincs ilyen...

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2011.02.14. 20:51:26

@Figyel Castro: szerintem nézz utána az interneten, biztos találsz valamit...
Sok boldogságot a babához! :-)

Figyel Castro 2011.02.14. 20:55:10

@manianyu: köszi, egyelőre nem is gondolkodom ezen, időm lesz... Csak fáj, hogy nem az ember szemébe..., másrészt, hogy úgy érzem, nem keveset tettem le, ennél többet érdemelnék, de ha nem, nem.
süti beállítások módosítása