Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A csecsemőkori hasfájásról

2010.08.10. 16:12 manianyu

 Mit tegyünk, ha fáj a baba hasa?

Hazaértetek a kórházból, tele vagy kérdésekkel, bizonytalansággal és aggodalommal.
Telnek-múlnak a napok, néha sír, néha bömböl, néha mosolyog, nem tudsz eligazodni rajta (egy pár hónapig még így lesz), viszont az vitathatatlan, hogy egyszerűen gyönyörű!
 
Kb. 2 hét elteltével összerándul, vagy kifeszíti magát, megváltozik a sírása (ezt lehet, hogy később tudod csak megkülönböztetni) és vigasztalhatatlan.
 
Fáj a pocak.
 
Kapod a jobbnál jobb ötleteket, esetleg utána néztek az interneten, hogy mit lehet tenni a hasfájás ellen. Édeskömény tea kell, meg ánizs, masszírozd, ne egyél puffasztó dolgokat, azt is hallottam (jajjj!), hogy abba kell hagyni a szoptatást, mert a tejtől van.
Ember legyen a talpán, aki eligazodik.
 
Sajnos mi is átéltük a hasfájás szörnyűségeit, és amikor most, jópár hónap elteltével ismét átnéztem az erről szóló írásokat, újra kicsit elbizonytalanodtam.
Most akkor, mit is kell csinálni???
 
Az tény, hogy a csecsemők többségének fáj a pocakja, akár fiúról, akár lányról legyen szó. Világmegváltó dologgal sajnos én sem tudok szolgálni, de talán azzal is segíthetek, ha elmondom, hogy mi miket próbáltunk ki.
 
Először is nézzük, hogy mi okozhatja a hasfájást?
 
A csecsemő hasfájása szinte mindenfajta betegség velejárója lehet, ezért ha azt észleljük, hogy fáj a pocak, esetleg láza, hasmenése vagy székrekedése van, mutassuk meg az orvosnak, hogy megnyugodjunk, nincs e komolyabb baja.
Az esetek legnagyobb részében funkcionális eredetű a hasfájás, de azért az ördög nem alszik. Az újszülött emésztőrendszere még éretlen, egyes tápanyagok lebontatlanul maradnak a bélben, és puffadást okoznak. A szél nehezen ürül, mivel a baba nem igazán mozog.
 
De honnan tudjuk, hogy a hasa fáj?
 
Megváltozik a sírása, szenvedő arcot vág, összegörnyed, felhúzza a lábait, esetleg kifeszíti magát, vigasztalhatatlanul sír- általában evés után. Az állapot délután, és kora este rosszabbodik, de, ha nincs szerencsénk, szegénynek egész nap és egész éjjel is fájhat a hasa…
 
Miután a doki megnyugtatott, hogy nincs szervi baja, nézzük, mivel segíthetünk a babánknak.
 
Szoptatás
  • ne egyél puffasztó és fűszeres dolgokat,
  • ne igyál szénsavas üdítőt,
  • próbáld meg, hogy javul-e a helyzet, ha nem veszel magadhoz tejterméket, vagy ha csökkented a szoptatós tea mennyiségét,
  • szoptatás közben is böfiztesd.

Amit NE TEGYÉL- ne hagyd abba a szoptatást (idősebb asszonyok tanácsolták nekem is, hogy próbáljam meg szüneteltetni a szoptatást, merthogy az „erős” tejemtől fáj a hasa, adjak inkább tápszert - ez eszedbe ne jusson! A babának szüksége van az anyatejre!)

Ha kevés a tejed és tápszeres kiegészítést is kap, próbálj meg HA jelzésű tápszert venni (az orvosoddal beszéld meg, receptre egyébként is olcsóbb), vagy esetleg más gyártóét is kipróbáltatod.
 
Mozgás
Ne közvetlenül etetés után csináld, várj legalább fél órát, és nagyon lassan, gyengéden mozgasd! Ha közben jobban elkezd sírni, akkor hagyd abba, kicsit később próbáld újra. (Ha szélgörcsöd van, neked sem esik jól, ha hozzáérnek a hasadhoz.)
Mit lehet tenni?
Lábacskákat felhúzni a pocakra, két kezet megfogva félig ülő helyzetbe húzni (vigyázz a fejére!), vagy ellentétes oldalú vállat és térdet egymás fele tolni.
Masszírozni is lehet a pocakot, de mindig az óramutató járásával megegyező irányba (a bélmozgás ebbe az irányba folyik).
 
Segíteni szokott az is, ha az alkarodra fekteted, úgy, hogy a feje a könyökhajlatodnál legyen, vagy, ha fekve, illetve ülő helyzetben a mellkasodra rakod (apa is csinálhatja), és simogatod a hátát.
 
Teák
Ajánlják az édeskömény teát, az ánizs teát, illetve különböző összetételű teakeverékeket. Erről az a véleményem, hogy az édeskömény és az ánizs, már magában is „szelesít”, a keverékeknél, pedig nem tudod, hogy nem-e valamelyik összetevője okoz majd még nagyobb szeleket.
Azért, ha már nincs más ötleted, próbáld ki, van olyan, akinél beválik.
Mi is kipróbáltuk, de Manóka nem szerette az ízét, ami véletlenül mégis lecsúszott, attól meg iszonyatosan görcsölt a pocakja…
 
Gyógyszerek
1 hónapos kor alatt is lehet adni az Infacolt.
1 hónapos kor után adható az Espumisan csepp, vagy a Greep water.
Legalább 3-4 napig adj egy félét, ne kapkodj egyiktől a másikig, hiszen nem biztos, hogy azonnal hatnak.
Olvastam valahol, hogy a terhesvitaminoktól is fájhat a baba hasa, amennyiben szeded a szoptatás alatt is. Ha minden kötél szakad, és nem lesz jobb ötleted, próbáld meg elhagyni.
 
Az orvosunk javaslatára mi kipróbáltuk a szélcsövet is, de ezzel nagyon kell vigyázni. Nem szabad sokszor használni, mert rossz székelési reflex alakulhat ki.
Nekünk bevált, 1-2 naponta használtuk, igaz, csak a 3. hónap környékén kezdtük és akkor is kb. 2 hétig.
 
Ami még használt nálunk az a meleg. Vettünk egy melegítős mackót, amit a mikróba 2 percre kellett berakni, majd ráfektettük a picur pocakjára, és teljesen megnyugodott tőle. Esténként ezzel aludt el. Nem muszáj egyébként drága pénzt kiadni érte, tökéletesen megfelel az is, ha egy ruhában sót melegítesz, és azt teszed a pocakra. Nagyon vigyázz, mert könnyen felforrósodik!
 
Egy biztos. Nagyon fárasztó és aggodalommal teli időszak ez, rendkívül tehetetlennek érzitek magatokat. A szülőket – főleg az első gyermeknél- nagyon megviseli a dolog, mivel úgy érzik, hogy nem tudnak segíteni.
 
Hidd el, hogy az is nagy segítség a babának, ha érzi a közelségedet, és tudja, hogy mindig számíthat rád. Épp ezért, ne foglalkozz azokkal a megjegyzésekkel, hogy teljesen elrontod, ha állandóan ölbe veszed.
Véleményem szerint ilyen pici babát nem tudsz elrontani, csak nagyon szeretni. Arra, meg szüksége van, hiszen kire számítson, ha nem rád???
Hatalmas segítség, ha a párod egy kis időre át tudja vállalni a babát. Tudom, hogy milyen nehéz néha átadni másnak, viszont neked is szükséged van egy kis nyugalomra és egy kis extra alvásra. A feszültség, idegesség átragad a babára is!
 
Bár egy örökkévalóságnak tűnik a hasfájós időszak, nem több 2-3 hónapnál, igaz, ha éppen benne vagytok ez nem vígasztal…
 
Remélem néhány ötletem hasznos lesz számotokra.
 

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: csecsemőkor orvosnál bababajok

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr952212614

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A csecsemőkori hasfájásról - Családi fészek 2010.11.05. 07:25:12

Akinek hasfájós a babája, minden létező dolgot megpróbál, hogy elmulassza. Néhány tippel szeretnék ehhez szolgálni...

Trackback: A csecsemőkori hasfájás és a masszázs 2010.08.11. 17:46:54

Ezt a babás posztot annyira jónak és kereknek találtam, hogy segítenem kell a terjesztésben. Off: Olvasás közben eszembe jutott egy középkorú ismerősöm fogazata: szegényt cukros cumival nyugtatták babakorban, aminek köszönhetően mára egyetlen ép foga s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása