Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

9 hónap várakozás alatt II. rész

2010.07.26. 14:31 manianyu

 
Az előző részt a terhesség alatt leggyakrabban jelentkező panaszoknál fejeztem be.
Lássuk mik is ezek?
 
Gyakori panaszok a terhesség alatt: 
-       reggeli rosszullét
-       aluszékonyság
-       fáradtság
-       alvási nehézségek
-       fogászati problémák
-       hüvelyi problémák
-       bőrelváltozások
-       undor bizonyos szagoktól, bizonyos dolgok látványától
-       székrekedés
-       gyomorégés
-       medencetáji fájdalom
-       ízületi fájdalom.
 
Ezek a panaszok vagy végigkísérik egész terhességet, vagy trimeszterenként változva jelentkeznek.
 
De mi is az a trimeszter?
 
A terhesség 9 hónapját 3-3 hónapra (trimeszterre) szokás osztani.
Első trimeszter: 1- 12. hét
Második trimeszter: 13-24. hét
Harmadik trimeszter: 25-40. hét
 
Manapság lehetőség van megválasztani, hogy melyik kórházban szeretnél szülni.
Ha nem a területileg illetékes kórházat választod, akkor egy másik kórházban keresned kell egy orvost, akinél szülni fogsz.
Ha az „SZTK”-ba jársz terhesgondozásra, akkor lehet, hogy olyan orvos rendel ott, aki maga is vezet szülést (általában a területi kórházban), de az is lehet, hogy csak terhesgondozást végző orvos rendel, így ha bekerülsz a kórházba, akkor idegen orvoshoz kerülsz.
Az is lehetséges, hogy megkeresel egy orvost a kórházban, akinél szülni szeretnél, vagy esetleg keresel egy magánorvost, viszont ekkor abban a kórházban kell szülnöd, ahova ő tartozik.
 
Egyre többen választanak szülésznőt is, sőt van, aki orvos helyett inkább szülésznőt választ. Ez megfelelő megoldás lehet akkor, ha nincs orvosod a területi kórházban, de mégis szeretnéd valakivel tartani a kapcsolatot a szülés indulásakor, és így legalább lesz aki vár a kórházban, nem teljesen „idegenek” közé kerülsz.
 
Nálunk úgy alakult a helyzet, hogy a terhesgondozást a 15. hétig az „SZTK”-ban végezték, majd sikerült megtalálnom azt az orvost, akihez korábban jártam, csak időközben nyugdíjba ment, így átkerültem a magánrendelésére. Mivel ő csak „bejáró” volt abban a kórházban ahol szüléseket vezetett, jobbnak láttunk egy „helyi” szülésznőt is választani, akit a 36. héttől éjjel-nappal hívhattunk, bármilyen kérdésre válaszolt. Hozzá jártunk szülés felkészítésre is.
 
Mint láthatod, elég sok lehetőség közül választhatsz, igaz a magánorvos nem pénztárcabarát megoldás. A szülésznő választás szerintem jó dolog, és anyagilag sem kerül sokkal többe, hiszen úgyis adsz pénzt szüléskor, legfeljebb egy kicsit többet kell adni.
 
A terhesség vége felé, bár már nehezebben mozogsz, van még pár dolog, amit el kell intézned. Ilyen például a babakelengye beszerzése, a kórházi csomag összeállítása, a baba ellátásához szükséges dolgok beszerzése, és ha marad energiád rá – persze csak akkor, ha nem lesz segítséged az első 6 hétben-, jól jön majd pár doboz étel lefagyasztva a hűtőben (csak arra vigyázz, hogy a szoptatás alatt nem minden ételt ehetsz meg!).
 
Jó babavárást!

Üdv: Erika 

Vissza a főoldalra

Szólj hozzá!

Címkék: babavárás

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr412177308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása