Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ha koszmós, akkor koszos?

2010.09.09. 17:40 manianyu

 
egyáltalán nem erről van szó, bár (sajnos) hasonlít rá a szó.
 
1 hónapos lehetett a lánykám, amikor azt vettem észre, hogy korpa szerű hámlások vannak a fején (leginkább a kutacs környékén) és a homlokán.
Szegénynek pont egybeesett ez a tejkiütésével is, így elég megviseltnek tűnt a pofija.
Elég hosszú pihe-puha haja volt, és csak megfelelő fényben lehetett látni, hogy a fején pikkelyes, száraznak tűnő hámló rész van, amit ha egy kicsit megkapartam, érezni lehetett, hogy zsíros, nehezen felváló lerakódás. 

Gondoltam, hogy koszmóval van dolgunk, de azért elvittem a védőnőhöz megmutatni, aki rábólintott, hogy sajnos valóban az.

Ez egy teljesen ártalmatlan jelenség, mely elhalt hámsejtekből és faggyúból áll, ezért olyan „ragaszkodó”, nehéz eltüntetni a fejbőrről. Főleg a nagyobb hajú babáknál okoz nehézséget a kezelése.
 
A következő tanácsokat adta a koszmó eltüntetésére:
 
Fürdés előtt olajjal (napraforgóolaj, babaolaj vagy olivaolaj) be kell kenni, majd egy kis sapkát ráhúzva, „dunsztolni” kell a fejét, mivel így a lerakódás gyorsabban leválik a fejbőrről, és könnyebb utána ledörzsölni (szivaccsal, babakefével vagy törölközővel).
A nagyobb hajú babáknál nehéz dörzsölni, náluk meg lehet próbálni babafésűvel nagyon finoman (!) fellazítani a lerakódott részt.
Fontos, hogy ne sérüljön meg a fejbőr, mert könnyen felülfertőződhet, még nagyobb problémát okozva. A hajszálakra könnyen rátapad, vigyázni kell, hogy ne húzzuk erősen a hajat.
Nem igazán szokott első alkalommal eltűnni, így többszöri pakolás szükséges.
 
Ha valakinél nagyon ragaszkodik a fejbőrhöz, szaliciles kenőcsöt írhat fel az orvos, illetve lehet kapni a gyógyszertárba koszmó elleni sampont is.
 
Mi megpróbálkoztunk a babaolajos fellazítással, majd gyengéd fésüléssel. Kb. 1 hét alatt tűnt el teljesen a koszmó a fejéről.
 
Később, olyan 5 hónapos kora körül ismét előjött, de akkor már kihullottak a hosszabb hajszálak és egy kis koszmó ellenes samponos hajmosás után (a habot kb. 5 percig a fején hagytuk), könnyen le tudtuk dörzsölni a fejbőréről.
Még ma is heti 1 alkalommal azzal szoktam mosni a haját, és átvizsgálom a fejbőrét.
 
A legfontosabb az, hogy nem kell szégyellni, ez nem attól van, hogy nincs tisztán tartva a baba.
Bár nem valami szép látvány, nem kell megijedni tőle, a babának nem fáj, nem viszket, és gyorsan úrrá lehet lenni rajta.
 
Erika
 

  

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemőkor orvosnál bababajok

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr312283931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása