Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A lakás veszélyforrásai

2010.09.13. 15:54 manianyu

mire kell vigyázni a kisgyermekeknél?
 
Hétköznapjaink során, nem is gondolunk bele, hogy mennyi veszélyforrást rejt az otthonunk, még egy felnőtt számára is.
Elvágjuk a kezünket, nekimegyünk az asztal sarkának, leforrázzuk magunkat, megfogjuk a forró sütőt, és még sorolhatnám.
 
Amint egy baba „költözik” a házba, ezek a dolgok hatványozott veszélyforrást jelentenek.
Amíg nem tudja önállóan a helyét változtatni, csak arra kell figyelnünk, hogy ne rakjuk olyan helyre, ahonnan leeshet, illetve ne rakjunk a közelébe olyan tárgyat, amivel kárt tehet magába.
 
Amikor elkezd forogni, már jobban oda kell figyelni.
A lánykánk kb. 5 hónapos lehetett, amikor (először) leesett az ágyról. Épp szopizáshoz készülődtünk, amikor hátat fordítottam neki, hogy leeresszem a redőnyt. Ennyi épp elég volt neki ahhoz, hogy leguruljon az ágyról, pedig akkor még önállóan nem igazán tudta ezt megcsinálni. Nem tudom, hogy ekkor hogyan sikerült.
Persze rögtön orvoshoz vittem, de szerencsére nem történt semmi baja.
Később már rutinos leesővé vált, legtöbbször amiatt, mert nagyon a szélére ment és lecsúszott. Volt, hogy mindketten mellette ültünk az ágyon, és mégis sikerült leesnie.
 
Figyelni kell arra is, hogy amikor már kezdenek ülni a babák, feltétlenül rakjuk lejjebb a kiságy fekvőfelületét. Ha napközben is benne szoktuk tartani, akkor jobb teljesen lerakni, hiszen rendkívül erősek, és nagyon ügyesen tudnak lógni az ágy rácsán, ahonnan már csak egy kis elrugaszkodás kell az áteséshez.
 
Még jobban kell figyelni a négykézlábas időszakban.
Ekkor már azokat a törékeny tárgyakat, amelyeket a földről elérhet, jobb magasabbra költöztetni, és azokat is, amelyekkel kárt tehet magában.
Ilyenkor még mindent a szájukba vesznek, az apróbb dolgokat is pár hónapra száműzni kell a környezetükből.
Előkerülhetnek a babazárak, a biztonsági dugók a konnektorokba, és a fiókzárak.
Nagyon ügyelni kell arra, hogy ne tudjon hozzájutni a vegyszerekhez sem.
 
Amikor már feláll, és járkál, akkor kezdődik az igazi pakolászás.
Lerámolja a könyveket, nyomkodja a tévét, mindent megrág.
Nálunk előszeretettel ette az éjjeli szekrényt, és kaparászta a falat.
Ügyesen leszedte az erősítő gombjait.
Szinte mindenhova beütötte a kobakját, ezért az asztal sarkára tettünk sarokvédőt, de hiába, mert gyorsan rájött, hogyan kell leszedni és előszeretettel rágcsálta azt is…
 
A konyhába vigyázni kell arra, hogy mit hagyunk az asztalon, hiszen napról napra magasabbak, amit tegnap még nem értek el nyújtózkodva, azt ma már el fogják. 
Nem egyszer kellett a kést és az üvegpoharat az utolsó pillanatban elvenni előle.
Rendkívüli módon kell vigyázni főzésnél és sütésnél is. Mi, ha olyant sütünk, ami pattoghat, akkor a sütés időre egyikünk lefoglalja a Manót, vagy ha egyedül vagyok, akkor berakom az etetőszékébe, és lekötöm a figyelmét egy időre valamivel (ami elég nehéz, mert nem szeret benne ülni).
Ha a sütőben sütök, akkor ugyanez a helyzet, mivel nagyon szereti nézni és puszilgatni magát a sütő ajtajában, ami nem igazán egészséges, ha éppen sül bent valami...  
 
Ahhoz, hogy a konyhában nyugodtan tudjunk főzőcskézni, ki lehet jelölni egy szekrényt, vagy fiókot, amiből kipakolhat.
Nálunk a műanyag edényes részt pakolhatja, és a tálaló kanalakkal teli fiókban turkálhat, amit nagy csinnadrattával meg is tesz. A többi szekrényt babazárral lezártuk előle.
 
17 hónapos kora környékén felfedezte a ruhás szekrényeket, nem egyszer arra mentem be a szobába, hogy mindent, amit elért, kirámolt és felpróbált.
 
Egy ideig gátat szab a babáknak az ajtóra szerelt rács is, de én ennek nem vagyok igazán híve. A lányom nem nagyon tűri a korlátozást, hatalmas ordítást csap, ha nem tud odajönni hozzám, amikor akar, és azért sem szeretem, mert ha az elzárt területen történik valami, akkor nem tudok azonnal reagálni.
Ha lenne lépcső a házban, akkor persze mi is használnánk, de szerencsére nincs.
 
Vannak gyerekek, akik előszeretettel húzkodják le az asztalterítőt, míg mások szívesen pancsolnak a WC-ben, de szerintem nincs olyan, akinek ne lenne valamilyen specialitása.
Nálunk a krémek ilyenek. Amint megkaparint egy krémes tubust, vagy tégelyt, azonnal szétkeni a tartalmát. Igazi művészévé vált a krémek keresésének.
 
Az esti fürdőzés is rejt veszélyeket.
Fontos, hogy nem szabad még a nagyobbacskákat sem egyedül a fürdőszobában hagyni, hiszen egy korty víztől is meg lehet fulladni.
Figyelni kell arra is, hogy nehogy leforrázzuk a babákat, főleg zuhanyzásnál kell erre ügyelni, hiszen nem biztos, hogy idővel nem forrósodik fel a víz.
(Nekünk sajnos nem valami jó a zuhanyunk, szívesen melegszik, vagy hűl ki a víz magától.)
 
A szülők gyorsan megtanulják, hogy egy pillanatra sem lehet levenni a kisgyerekről a szemüket, mert hatalmas a kíváncsiságuk, amely könnyen bajba sodorja őket.
 
Erika
 
 

4 komment · 1 trackback

Címkék: veszély csecsemőkor

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr112293071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lakás veszélyforrásai - Családi fészek 2010.11.05. 07:29:05

Nézzük, milyen veszélyeket rejt a lakás a kisgyermekek számára. Babázók és leendő szülők szíves figyelmébe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bellis 2010.09.26. 00:45:46

Nem lehet elégszer ismételni: rácsot az ablakokra! Nem csak arra kell gondolni, hogy 1-2 évesen kíváncsiak a gyerekek, hanem 4-5-6 évesen is! Olyan pedig nincs, hogy állandóan látjuk a gyermekünket! A bukóra nyitott ablak is csak néhány évig védelem, utána már maguktól is nyithatják az ablakokat. (de tapasztalatom szerint nyári napokon a panelban képtelenség - még éjjel is - csak bukóra nyitott ablak mögött kibírni.

Nálunk a konyhára tett rács nem csak attól véd, hogy ne jöjjön be a pici ha főzök (általában ő is ott van velem vagy az etetőszékben), inkább attól, ha nem vagyunk ott, ne tekergethesse a tűzhely gombokat, ne állhasson fel a székekre stb. Nagyon praktikus eszköz.

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2010.09.26. 08:18:13

@Bellis: Végeláthatatlan a sor, ha veszélyforrásokról van szó. A bejegyzés megírása után jöttem rá, hogy sok mindent kihagytam (vasaló, kályha...), mint kiderült, a rácsot is . :-)
Vannak speciális helyzetek, attól függően, hogy lakásban, vagy családi házban élsz-e.
Örülnék, ha mások is bővítenék a sort...

Reka31 2010.10.28. 21:53:58

Szia! Én itt gyűjtöttem össze a magam "kis" tapasztalatait a kisfiam mellett: www.bababiztonsagotthon.hu
Olvasd el, biztos találsz benne olyat, amivel érdemes kiegészíteni a bejegyzésedet, illetve amire figyelned kell a kislányod mellett (aki egyidős az én kisfiammal :)

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2010.10.29. 07:47:26

@Reka31: Megnéztem a lapodat, nagyon tetszik.
Sok dolgot találtam, amivel kiegészíthetném a bejegyzést, de még így sem lenne teljeskörű az információ, hiszen naponta fedez fel a lányom olyasmit, amire korábban nem gondoltam, hogy veszélyes lehet... talán egy új bejegyzésbe felsorolom :-)
süti beállítások módosítása