Vásárlási ajánló

Tudjon meg mindent az utonevek, keresztnevek jelenteserol!  

Utolsó kommentek

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kismama masszázs otthon

2010.08.25. 10:08 manianyu

 Mit, hogyan masszírozzunk a terhesség alatt.
 
Sokakban még ma is él az a tévhit, hogy a terhesség ideje alatt nem lehet masszíroztatni, pedig ha jól tudom, külföldön már kifejezetten az orvos is felírhatja a kismama masszázst.
Mi még itt nem tartunk sajnos, így néha igazán borsos árat kell fizetnie annak, aki ily módon szeretné kényeztetni magát.
 
Azt mindenki tudja, hogy a terhesség komoly megterhelést jelent a női szervezetre, így a vázrendszerre, csontokra és izmokra is.
Leginkább az utolsó harmadban a nagy pocak miatt jelentkeznek a feszülések a gerinc deréki szakaszán, a nagyobb súly és a vizesedés miatt a lábakban.
A megváltozott tartás és a megnövekedette mell súlya (ez inkább a nagyobb mellűeknél), a gerinc háti szakaszán a lapockák között okozhat fájdalmas érzést, de ezeken felül fájhat a csípőnél, és a nyaknál is, végül meg már mindenhol.
 
Az interneten keresgélve a téma után, sajnos nem egy olyan oldallal találkoztam, ahol meggondolatlanul javasolják az otthoni kismama masszázst, úgy gondolva, hogy az a kis „nyomkodás” nem árthat.
 
Ez bizony nem igaz.
 
Még annál a kismamánál is, akinél minden problémamentesen zajlik, oda kell figyelni pár dologra.
 
Először is, a meggondolatlan masszázs vérbőséget okozhat a kismedence tájékán (ahol éppen a baba található), és vetéléshez vezethet, éppen ezért, még ha szakemberhez is mész masszázsra, szólni kell neki, hogy babát vársz, hiszen az első harmadban egyáltalán nem szabad masszíroztatni (részmasszázs lehetséges pld: nyakmasszázs, arcmasszázs, de a talpmasszázzsal már megint vigyázni kell!!), valamint nem szabad a 36.hét után sem.
 
A pocak masszírozása kifejezetten TILOS!
Simogatni szabad, de csak akkor, ha problémamentes a terhesség, és az utolsó hetekben én kerülném a körkörös simogatást is, mivel az is vérbőséget okozhat, ami megindíthatja a szülést.
Nekem a 32. hét tájékán kifejezetten megtiltotta az orvos, hogy simogassam a pocakom, mivel elég erős méhösszehúzódásaim voltak.
Ha megtiltja az orvos a simogatást, de mégis nagyon keményedik a pocakod, meg a baba is nyomkodja ki magát, helyezd rá a kezed és csak egy kicsit mozgasd az ujjaidat rajta (úgysem tudod megállni, hogy ne érj hozzá…), de a nagy mozdulatokat mindenképpen kerüld!
 
Amire még oda kell figyelni, hogy mindig a szív irányába kell masszírozni (ami egyébként nemcsak a kismama masszázsra, hanem a többire is igaz).
Ez többek között azért van így, mert a szív felé futó vénás keringés lassabb, mint a szívtől induló, oxigéndús vért szállító artériás keringés, és a masszírozással a vénás keringést lehet segíteni.
Viszont már megint vigyázni kell a visszértágulatos lábra, akinek vannak „visszerei”, inkább csak szakemberrel masszíroztasson. Trombózison vagy embólián átesett személyt, szintén tilos masszírozni!
 
Felmerülhet a kérdés, hogy ennyi tiltás és figyelmeztetés után, egyáltalán nem is ajánlatos otthon masszírozni?
 
De, mindenképpen ajánlatos, amennyiben problémamentes a terhességed és találsz rá megfelelő alanyt, aki megmasszíroz.
 
Azért itt is lehet baklövés a szakképzetlen masszőrökkel (úgymind családtag vagy barát).
A nők általában csipkednek, vagy pillekönnyűen simogatnak, nem mernek úgy igazából megfogni.
Nem úgy, mint férfiak, akik viszont majd széttörnek, kicsavarnak.
Sajnos elég nehéz megfelelő alanyt találni, aki az arany középutat választaná… :-)
 
Az alábbi területek otthoni masszírozása nem okoz problémát:
  • fej, arc,
  • nyak, vállak,
  • kezek, kar,
  • lapockák közötti terület és a felső háti szakasz,
  • a mell tartó izmainak a masszírozása- mell és a váll közötti rész (ez bizony nagyon jól tud esni, csak sokan nem is gondolnak rá),
  • talp, lábfej nyomkodása (ne az első harmadban!),
  • gerinc deréki szakaszának simogatása (!),
  • a vádli és combok erőteljes simogatása (!).
 
A „visszeres” lábat legfeljebb a szív irányában finoman, felületesen simogatva lehet néhanapján megmasszírozni.
 
A kismama masszázst egyébként vagy széken lovagló ülésben ülve, vagy oldalt fekve szokták végezni.
Finomabb valamilyen testápolót, vagy masszázsolaj használatával.
 
Ha erőteljesebb masszírozásra vágysz, inkább látogass meg egy masszőrt (lehetőleg olyant, aki jártas a kismama masszázsban).
 
Üdv:
Erika
 
 
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: babavárás masszázs

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr962245940

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kismama masszázs otthon 2010.11.15. 16:15:03

A legtöbb leendő anyuka nem is gondolná, hogy milyen veszélyekkel járhat a masszázs a várandós korszakban. Azt hisszük, a nyomkodás csak nyomkodás, és mint kellemes érzettel foglalkozunk csak a masszázzsal. Pedig ugyanúgy, ahogy láthatatlanul kihat a b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása